18 листопада 2014 року Національний музей Тараса Шевченка відвідали діти з порушенням зору. Більшість з них – вихованці Київської загальноосвітньої спеціальної школи-інтернату №5 для сліпих дітей ім. Я. Батюка (вул. Вишгородська, 35). Всі вони були в музеї Шевченка вперше. Та й взагалі  музеї вони відвідують не часто, адже не всі готові їх приймати. Приїзд дітей організувала Олеся Федорова – керівник громадської організації «Бачити серцем».

Музей, в свою чергу, підготував дітям теплу зустріч і спеціальний екскурсійний маршрут. Діти не просто сиділи в кімнаті та слухали лекцію, а й змогли пройтися залами й ознайомитися з оновленою експозицією музею Шевченка.

Більшість предметів для огляду екскурсоводи принесли спеціально для цієї групи. Так діти змогли дізнатись більше про Шевченка-художника, Шевченка-поета, про його перебування на засланні в казахських степах. Вони познайомились на дотик з «інструментами» художника: пензлями, фарбами (навіть змогли відчути запах олійної фарби), палітрою, полотном. Спробували «писати» пером на папері. Почитали «Кобзар», надрукований крапковим шрифтом Брайля. Під «шум моря» шукали в піску мушлі й гальку. Послухали запис казахських народних інструментів: домбри та дутара.

У спеціальній екскурсії також були використані музейні предмети з постійної експозиції: інтерактивні, до яких мають змогу доторкатися всі діти під час екскурсії, – наприклад, офортний верстат та «відкриті експонати», які дозволено вивчати на дотик лише діткам, що мають порушення зору – кулиптаси, меблі та ін.

Після екскурсії в приміщенні Дитячого центру Олеся Федорова провела для дітей заняття з елементами арт-терапії. Вони ліпили з глини подарунки для своїх батьків, прикрашали їх різноманітними намистинками, монетками, зернятками та ін.

І діти, і батьки, і викладачі, й самі музейні співробітники були надзвичайно задоволені таким теплим спілкуванням.

Захід було проведено до Міжнародного дня сліпих (13 листопада) в рамках реалізації Комплексної програми «Музей без бар’єрів: від теорії до практики».

Джерело: http://museumshevchenko.org.ua/post.php?id=633