28 лютого – 01 березня 2015 року в Києві відбувся Перший UrbanFest, який зібрав разом велику кількість небайдужих киян, щоб показати їм методи, інструменти та можливості самостійного поліпшення простору міста.

За словами організаторів та учасників, відбулася епохальна подія – смерть совкового підходу до облаштування простору міста, коли Генплани створюються владою, і спускаються суспільству як наказ, не враховуючи інтересів громади. І народження нового підходу, коли Генплани міст повинні враховувати інтереси влади, бізнесу і суспільства.

 Протягом двох днів  на сцені виступило більше 30 лекторів, показано 3 документальні фільми та зроблено багато важливих висновків. Учасниками UrbanFest стали кількасот людей.

Загальна фотографія учасників фестивалю UrbanFest

Від імені ВГО “Генерація успішної дії”, віце-президент із зовнішньої політики організації Юлія Сачук виступила з доповіддю та презентацією на тему “Забезпечення доступності інфраструктури міста для людей з порушеннями зору”, продемонструвавши основні елементи, які є необхідними для того, аби створити простір комфорту та зручності у місті для незрячих.

Виступ Юлії Сачук на фестивалі UrbanFest

Під час виступу було наголошено на необхідності дотримання на всіх рівнях містобудування існуючих ДБНів та впровадження міжнародних стандартів в галузі забезпечення доступності для людей з інвалідністю, розглянуто найактуальніші проблеми, з якими люди з порушеннями зору зустрічаються щодня у місті і які часто становлять небезпеку та загрозу їх життю та здоров’ю, наведено кращі практики цивілізованих країн в даній сфері та з урахуванням принципів Універсального дизайну.

Один з слайдів презентації, яку демонструвала на фестивалі UrbanFest Юлія Сачук

Крім того, президент ВГО “Генерації успішної дії” Генндій Євсєв’єв, наголосив на наявності політичної волі представників влади, як важливому чиннику поліпшення ситуації. Представник Київського міського осередку ВГО “Генерації успішної дії” та корінний киянин Богдан Радіонов з власного досвіду навів випадки, коли відсутність необхідних елементів доступності, затверджених законодавством, ставала перешкодою для ведення гідного самостійного способу життя.

Приємно вразила відкритість учасників, вміння дослухатися, бажання сприймати і готовність втілювати ідеї у життя задля створення комфортного міського простору!